AgetoAge Genealogy

Langt, smalt hus m/2 piper. Vindu med sprosser. Trappestein av natur. Tømmervegga som var kledd med plater (hvis æ ikke huske feil). Balatumsbelegg på golv (veldig fint når det va nylakka).

I stua stod et stort rundbord og 6 stola som va laga av bessfar. Stod alltid midt på golvet. Bessfar hadd og laga et bokskap som stod der + et pidestalskap og et kråskap. I tillegg hadd bessfar og laga et orgel som selvfølgelig og stod i stua og som va mye i bruk. På østveggen hang klokka som seg hør og bør på sin faste plass. Ovnen va en etasjeovn. Luke oppe i taket – for å få varme opp te soverom oppe. I gangen va det ei vinkeltrapp (ikke svingtrapp som bildet vise).

Døra ved trappa i gangen gikk inn te bessfarstua. Et stort klaffbord med skuffer stod foran vinduet. En stor kommode bak senga hans – og en gyngestol. Jøtul vedovn. Visstnok et skap og men huske ikke helt..ja, Lofotkista stod selvfølgelig der og på veggen hang det nå slags greier som han brukt og bett garn av…(vage minner). Tobakken som va sånne små pakka som han mått kørv opp sjøl lå i norgesglass. Han røkte krokpipe med sølvbeslag på. – Og munnspillet som han spilte mye på låg alltid framme. Kver jul holdt han konsert…hehe……når ho Gunvor m/familie kom på besøk. Va også en del utstyr ifbm. bokbinding som han en periode og dreiv med. Huske og det spesielle fotoapparatet han hadd…..et sånt uttrekkskamera??

På kjøkkenet stod en stor vedkomfyr som va i bruk daglig, og på den stod alltid vannkjelen…og kleskokeren. Pappa fortalt at huset som va bygd på 1700-tallet hadd åpen ljore te å bjynn med.

Spisebordet va et svært klaffbord med skuffer som opprinnelig kom fra Turmoen (oldemor Pauline va jo derifra). Over spisebordet hang ei stor brødkorg. Pappa hadd fått lagt inn vann. Kilda va på Kalvgardsmoen. Vannledninger grevd ned med hjelp av spade av pappa (mulig han hadd hjelp da). Va og vannkran ute – på nordsida av matstua – der det va montert ei plate på veggen for mye av grovarbeidet med kjøtt og fisk – og der skylling av klær vart gjort. Vart ikke lagt inn strøm før æ va 8 -9 år, og innte da va det bare petromaksa og oljelamper som gjor jobben med belysning. Tegninga vise ikke at pappa fikk laga et byslag som va delt i to. Ene halvparten fungert som spiskammer. Pappa fikk lagt ny bordkledning før huset brant i 1960. Huset va da hvitmalt med blå vinduskarmer. Mamma fortalt at da ho kom te Kjærstad for å plei farmor Olga, som va sengeliggende 100 %, så brukt de alltid å ta inn sleden midt i stua for å klargjør den for vinteren.

 

Oppå loftgangen stod ei svær kiste. Døra inn te de to store romman va ei eldgammel dør med klinke på. Vi ongan låg inne på det innerste rommet. Sengern va skuvsenger. Mene å husk at nån av madrassan va av halm (mulig det va mens vi bodd i Kristine-stua etter brannen?).

Mamma og pappa lå på kjøkkenloftet, og der vart Bjørg født (har et vagt minne av det utrulig nok). Va jo ikke bru over Vefsna da, så all transport gikk med robåt over elva. Vinterstid kjørt de på isen når den va sterk nok. Rommet inn te venstre fra loftgangen va Kåre-loftet. Kåre hadd sin faste plass, og der hadd vi egentlig ikke lov å vær. Alt va Kåre’s private. I taket hang et stort fly som han hadde laga.

Innafor rommet hans va kleskottet med hyller på hver side.

Det va der brannen hadde oppstått fant de ut.

Huske at æ og Bjørg ofte låg attmed luka(attmed ovnen) ned te stua og lytta når de hadd besøk nede og vi ongan vart sendt te sengs.

Ut fra det som står på slektsforumet på DIS + det vi har av oppl. fra før, så veit vi no at oldemor til mamma, ho Peroline Jakobsdatter Qvale va født i 1844 i Tysfjord, men vokste opp på Sletjord i Herjangen. Peroline va jo mor te Elette. Vi veit no også kem foreldran te Peroline va:
   Elisabeth Omina Andreasdatter, f. 1813 i Beisfjord - og Jacob Benjamin Lind Trondsen Qvale, f. 1819.i Meløy (han va skipper/gårdbruker.
Vi veit også kem foreldran te ho Elisabeth va:
   Karen Jonsdatter og Andreas Sunde Hansen. (det blir tipp-tippoldeforeldran te mamma)
Vi veit forresten også at Peroline hadde ei søster:
   Lydia Jakobsdatter Qvale.
Vi vet no også at Peroline ble gift med Nils Andreas Hansen i 1865 (de fikk Elette Kristine, f. 1866 og Kristine Margrethe, født 10.01.1870 og Nils Peder, født 18.03.1872) De bodde i Rombaksbotn. Nils døde i 1872 (se skifte etter ham - fra DIS Salten.) I 1875 giftet Peroline seg med Elias Olssøn, Bakkejorden, Ankenes. Han var født ca.1834. De fikk barna:
   Sofie (til Bergen)
   Jacobine (gift med Monrad Ingebrigtsen.Sønn Margidon født 1899)
   Lavine?
   Edevard
   Konrad
(Disse blir jo da halvsøsken til Elette).
Du ser at de som skriv på slektsforumet ikke veit at Peroline også hadde ei datter, Elette Kristine.......men, det vet jo vi.......!!  Vi skjønne no kor navnet Sunde stammer fra....nemlig fra bestefar til Peroline......Andreas Sunde Hansen. ("Perolines far het bl.a. Lind. Dette navnet har fulgt en gren av familien til Sandefjord. De har vært usikre på hvor navnet stammer fra, men dette er jo oppklart nå" - skriver Lisbeth Akerholt fra Sandefjord) Du verden så mye vi vet nå om mamma's morfolk...

Her fann e ut at broren hans Helmer.......han Magnus Anton vart gift med ho Karen Marie Hansdatter. De bodd på Granåsen. Magnus va dreng hos faren sin...han Peder. Magnus og Karen fikk en sønn som de kalla Peder....etter bestefaren.....Han døde bare 3 måna gammel.....og faktisk akkurat på dagen da bessfaren vart gravlagt. Veit ikke om de fikk flere barn.........

AMPER FAMILY

Your Pride & Glory


Amper Family – a bloodline full of mystery but
amazingly brings pride, inspiration and glory.

Little has been known from its main origin which
is believed to be of a European beginnings that eventually found its place in
the Philippines during the Spanish occupation. 

Anda, located eastern part of Bohol, Philippines
is where most of the Ampers came from and until now shares a major percentage
of its population.

It was Teniente Absoluto Eusebio Amper who
played one of the key role in carrying a petition to the Spanish government on December
30, 1872 that made Anda a separate municipality.

Today, Amper bloods are settling from every
part of the world with a common question in mind.

Pics of the day
trekantsirkel.jpg