Langt, smalt hus m/2 piper. Vindu med sprosser. Trappestein av natur. Tømmervegga som var kledd med plater (hvis æ ikke huske feil). Balatumsbelegg på golv (veldig fint når det va nylakka).

I stua stod et stort rundbord og 6 stola som va laga av bessfar. Stod alltid midt på golvet. Bessfar hadd og laga et bokskap som stod der + et pidestalskap og et kråskap. I tillegg hadd bessfar og laga et orgel som selvfølgelig og stod i stua og som va mye i bruk. På østveggen hang klokka som seg hør og bør på sin faste plass. Ovnen va en etasjeovn. Luke oppe i taket – for å få varme opp te soverom oppe. I gangen va det ei vinkeltrapp (ikke svingtrapp som bildet vise).

Døra ved trappa i gangen gikk inn te bessfarstua. Et stort klaffbord med skuffer stod foran vinduet. En stor kommode bak senga hans – og en gyngestol. Jøtul vedovn. Visstnok et skap og men huske ikke helt..ja, Lofotkista stod selvfølgelig der og på veggen hang det nå slags greier som han brukt og bett garn av…(vage minner). Tobakken som va sånne små pakka som han mått kørv opp sjøl lå i norgesglass. Han røkte krokpipe med sølvbeslag på. – Og munnspillet som han spilte mye på låg alltid framme. Kver jul holdt han konsert…hehe……når ho Gunvor m/familie kom på besøk. Va også en del utstyr ifbm. bokbinding som han en periode og dreiv med. Huske og det spesielle fotoapparatet han hadd…..et sånt uttrekkskamera??

På kjøkkenet stod en stor vedkomfyr som va i bruk daglig, og på den stod alltid vannkjelen…og kleskokeren. Pappa fortalt at huset som va bygd på 1700-tallet hadd åpen ljore te å bjynn med.

Spisebordet va et svært klaffbord med skuffer som opprinnelig kom fra Turmoen (oldemor Pauline va jo derifra). Over spisebordet hang ei stor brødkorg. Pappa hadd fått lagt inn vann. Kilda va på Kalvgardsmoen. Vannledninger grevd ned med hjelp av spade av pappa (mulig han hadd hjelp da). Va og vannkran ute – på nordsida av matstua – der det va montert ei plate på veggen for mye av grovarbeidet med kjøtt og fisk – og der skylling av klær vart gjort. Vart ikke lagt inn strøm før æ va 8 -9 år, og innte da va det bare petromaksa og oljelamper som gjor jobben med belysning. Tegninga vise ikke at pappa fikk laga et byslag som va delt i to. Ene halvparten fungert som spiskammer. Pappa fikk lagt ny bordkledning før huset brant i 1960. Huset va da hvitmalt med blå vinduskarmer. Mamma fortalt at da ho kom te Kjærstad for å plei farmor Olga, som va sengeliggende 100 %, så brukt de alltid å ta inn sleden midt i stua for å klargjør den for vinteren.

 

Oppå loftgangen stod ei svær kiste. Døra inn te de to store romman va ei eldgammel dør med klinke på. Vi ongan låg inne på det innerste rommet. Sengern va skuvsenger. Mene å husk at nån av madrassan va av halm (mulig det va mens vi bodd i Kristine-stua etter brannen?).

Mamma og pappa lå på kjøkkenloftet, og der vart Bjørg født (har et vagt minne av det utrulig nok). Va jo ikke bru over Vefsna da, så all transport gikk med robåt over elva. Vinterstid kjørt de på isen når den va sterk nok. Rommet inn te venstre fra loftgangen va Kåre-loftet. Kåre hadd sin faste plass, og der hadd vi egentlig ikke lov å vær. Alt va Kåre’s private. I taket hang et stort fly som han hadde laga.

Innafor rommet hans va kleskottet med hyller på hver side.

Det va der brannen hadde oppstått fant de ut.

Huske at æ og Bjørg ofte låg attmed luka(attmed ovnen) ned te stua og lytta når de hadd besøk nede og vi ongan vart sendt te sengs.